awangje's FotoPage
12093286.jpg
By: awangje awangran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Sep-2006 07:34 Email | Share | Bookmark
sumber karbohidrat:nangka (artocarpus altilis) dan keladi

nangka madu
keladi sedap
isinya putih
sesetengah orang memanggilnya dengan keladi cina (sebab apek cuna yang ramai mengusahakannya). Ada juga yang memanggilnya dengan Birah keladi ( orang sengkang bt pasir muar ade cerita mengenai nama ini........tanya ustaz Mohd Amin bin Apah ). Dalam alam botani ia dinamakan dengan Colocasia esculenta , dari keluarga Aracecae.

Keladi boleh menjadi sangat besar. Ada yang pernah jumpa bila ditimbang bertanya 4kg......Mak oi! kenyang 5 orang......Warrna keladi coklatlah....tak akan kuning atau merah. Tapi ada yang ungu tau! rajin-rajin lah window shopping di market, boleh jumpaaa.........

Apa kandungan keladi?... 70% air, 26% karbohidrat, 1.1% protein, 1.5% serat/serabut/fiber, hablur kalsiam oksalat dan vitamin C.

keladi ni kalau dihiris nipis dan digoreng memang sedap. Gaul terlebih dulu dengan garam+bawang merah. Atau potong kiub dan buat pengat. Sedap bangg........sesetengah tempat saperti di Jawa , Indonesia, keladi ni dimakan setelah dipanggang ataiu dibakar dikukus atau dimasak ( aku belum pernah buat ni...nak try lah..). Industri ais krim ada yang mencampurkan perisa keladi! sedap jugalah.... Di zaman jepun mana-mana yang lahir ketika itu ada yang diberi keladi. Ia senang dihadzam dan kurang alahan pula......lebih baik dari nestum gandum semata-mata....

Nangka madu ni sedap dimakan begitu saja. Kalau disejukkan terlebih dulu lagi best.....Buat jus pun ok.....woiii terliur sendiri aku.

Ada resepi-resepi lain?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net