awangje's FotoPage
12093286.jpg
By: awangje awangran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Feb-2006 16:35 Email | Share | Bookmark
jauh berjalan akan luas pandangan

pss
papan kenyataan yg lawa
dalam bilik badar
dalam pss
bilikrawatan
 
 
dibilik mesyuarat
Pada 26 hb febuari, 2006 yang lalu aku dan beberapa orang pendidik, pihak pengurusan dan exco-exco asrama melawat SMKA Wataniah di Machang , kelantan. Sekolah ini diasaskan pada 1 hb januari, 1947 masihi. Emm…masa tu aku belum dalam perut emak aku lagi, masih di alam roh lagi. Pengasasnya ialah Allahyarham Tuan Haji Mohd Nor Bin Yusof. Ini yang aku tabik. Beliau menggunakan kelapangan masa dan tenaganya untuk mendirikan sekolah. Bukan buat bisnes. Bukan beliau saja, malah guru-gurunya juga berhidmat secara sukarela.

Pada tahun pertama jumlah muridnya 20 orang. Selama beberapa puluh tahun ia dibawah pengurusan kerajaan negeri sehinggalah pada 21 febuari 1986 apabila ia diserahkan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia. Pada masa tu Pak Lah adalah Menteri Pelajaran Malaysia. Sejak itu namanya bertukar menjadi SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA WATANIAH. Jumlah muridnya sekarang ialah 700 orang.

Sejak tahu 2004 lagi sekolah ini dicalonkan untuk Anugerah Kualiti Menteri Pelajaran. Namun pada tahun 2005 baharulah mereka berjaya. Menewaskan semua sekolah-sekolah di seluruh malaysia. Siapa kata pelajar sekolah agama tak boleh cemerlang!

Secara kasar, sekolah ini cukup bagus dari segi pengurusan, pemangunan sumber, pengurusan maklumat yang cemerlang, pembangunan sahsiah murid yang baik dan lain-lain lagi. Pelajar-pelajar di sana membeli barangan di kaunter yang tak perlu dijaga. Mereka jujur. Mereka membayar harga barangan yang dibeli dengan wang tampa menipu. Betul! Tiada sesiapa petugas di kaunter!

Kelebihan SMKASL berbanding dengan SMKA WATANIAH ada juga…..contohnya Taman SMKASL lebih cantik. Dewan SMKASL besar dan cantik. Ada lagi…….tapi tak akan masuk bakul angkat sendiri kot……….nanti aku tunjukkan.

Berikut adalah gambar-gambar di SMKA WATANIAH. Lebih banyak gambar akan di muatnaik pada masa akan datang. Tunnnngguuuuu !


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net