awangje's FotoPage
12093286.jpg
By: awangje awangran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jan-2006 00:00 Email | Share | Bookmark
King George V National Park? Di mana......



Taman Negara tubuhkan dalam tahun 1939/1938. Di masa itu namanya ialah King George V National Park. Begitulah kata orang-orang veteran…… Nama itu ditukar kepada nama yang ada sekarang stelah Malaysia mencapai kemerdekaan. Kawasan Taman Negara ini meliputi 4, 343 kilometer persegi. Kata pemandu yang memandu aku taman Negara tahan ini terdiri dari tanah negeri kelantan, pahang dan terengganu…..kat pertemuan negeri-negeri itulah maksudnya.Taman Negara yang terletak di pahang adalah taman Negara yang terluas sekali(2,477 km per) diikuti ole taman Negara kelantan (1,043 km per) dan terengganu (853 km per.) Di sinilah terletaknya puncak yang tertinggi di Semenanjung Malaysia; Gunung Tahan.Kalau nak mendaki gunung itu kenalah bermula dari Kuala Tahan atau Merapoh. Tapi ingat, exercise dulu kaki tuu…..jangan pergi menonog…..alamat berusung nanti.. Kalau anda berminat dengan binatang buas , cubalah nasib untuk bertemu dengan mereka di kawasan yang disediakan………anda boleh nampak rimau, badak Sumatra, seladang, gajah asia dan……………paaaaaaaCCaaaaaaat. Yang lain-lain pujn ada…nak tahu ? pergi tengok sendirile…….Di sini juga ada banyak ikan, ikan kelah pun ada……..nyamm….nmyammm sedapnmya. Kelah di sini rasanya lebih sedap sebab ia hidup dalam alam semulajadi.
Gambar di atas adalah pertemuan sg Tembeling dengan sg Tahan. Di situlah pejabat pelancongan, perhilitan, resort-resort, kantin, restora-restoran dsn tspsk-tspsk perkhemahan terdapat. Talipon ada tapi handset tak ada line

Gambar kedua tu gambar emmm………akulah… dengan bebudak. Rasanya dari smka simpang Lima. Yang di di belakang tu bukan pondok durian.....atau pondok rukun tetangga...tetapi pondok tempat turun dari canopy walk. Siapa yang pernah naik canopy tu taulah tinggi dan panjangnya……..alang-alang orang bergegar kaki. Nak tau ceritanya lagi ….tunggu di lain keluaran
Wassalam


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net