awangje's FotoPage
12093286.jpg
By: awangje awangran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 12-Mar-2009 10:54 Email | Share | Bookmark
Takut pada Allah dan kelebihan membaca Al QuranSeikhul hadith Muhammad Zakaria ada menulis di dalam kitab "kelebihan Al Quran" ;

Abu Zar r.a berkata bahawa ia meminta rasulullah saw memberikannya satu nasihat yang berpanjangan. Rasulullah saw bersabda, "Semaikanlah perasaan takut dan hormat kepada Allah di dalam hati sanubari kamu kerana ini adalah sumber bagisegala amalan-amalan baik". Aku meminta supaya baginda menambah lagi dan baginda pun bersabda, "tetaplah membaca Al- Quran kerana ia(Al-Quran) adalah "nur' untuk kehidupan ini dan bekalan(di akhirat) untuk hari akhirat".

seseorang yang hatinya penuh ketakutan kepada Allah tidak akan melakukan apa-apa dosa atau mengalami apa-apa kesukaran.

Luahan dari Awang; Bila mana hati kita senantiasa ingat Allah dan taqwa pada Allah dalam setiap bidang kehidupan kita, sama ada waktu beramai-ramai atau sendirian, sama ada di waktu gelap atau terang, sama ada bersama orang yang kita kenali atau tidak. sama ada di tempat kita atau di tempat asing , tentulah kita tak akan berfikir ke arah kejahatan. Dan Insyaallah kita tidak akan cenderung kepada kejahatan dan melakukan kejahatan.

View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net