awangje's FotoPage
12093286.jpg
By: awangje awangran

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Mar-2009 15:17 Email | Share | Bookmark
Membuka rahsia orang: kepada siapa dibenarkan!Sila rujuk kitab hadith empat puluh, susunan Imam Nawawi. Telah diterjemah, disyarah dan disusun kedalam bahasa Melayu oleh Ustaz Mustofa bin Abdul Rahman. Selepas menatap hadith yang ke 36, Awang melihat catatan berikut;

.Diantara para Ulama ada yang (menjelaskan mengenai PERKARA MEMBUKA RAHSIA)membahagikan manusia kepada dua bahagian

1.orang yang tersembunyi hal mereka dan jarang diketahui suatu dari kejahatan mereka: sekirannya ada terdengar atau diketahui suatu kejahatan atau kesalahan dari mereka, maka tiadalah harus dibuka atau diperkatakan hal mereka. Kerana pembukaan atau percakapan saperti ini adalah bererti mengumpat yang terlarang.

2. Orang yang sudah terkenal dengan kejahatan atau maksiat mereka secara terbuka atau terang-terangan, sedang mereka sendiri tiada malu-malu mengerjakannya, tiada indah dengan nasihat atau percakapan orang terhadap mereka; memperkatakan kelakuan mereka dalam perkara ini tidak dinamakan umpat dan tidaklah dicela, Bahkan diharuskan pula mencari latar belakang atau rahsia perbuatan mereka untuk ditentukan suatu tindakan yang sejajar dengan perbuatan mereka itu.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net